7 βασικά λάθη, που κάνουν οι άνθρωποι στα 50 τους

2024-07-01

  Η ζωή βελτιώνεται μετά την ηλικία των 50 ετών για πολλούς λόγους. Η εμπειρία, η γνώση και η σοφία που έχει συσσωρεύσει ένα άτομο, πριν από αυτή την περίοδο της ζωής του, γίνονται πηγή προσωπικής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης της πορείας του προς την αυτοπραγμάτωση.

Τα χρόνια μετά τα 50, είναι κρίσιμα και σίγουρα φέρνουν άγχος και δυσκολίες, αλλά και αυτοπεποίθηση.

Δυστυχώς, ακόμη και στην ηλικία των 50 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κάποια "βασικά λάθη".

  Προσωπικά κι εγώ μετά τα 50, διαπίστωσα ότι δεν είχα αντιληφθεί κάποια βασικά θέματα αναπτυξιακής νοοτροπίας, όχι λόγω έλλειψης γνώσης ή εκπαίδευσης, αλλά κυρίως λόγω πυρηνικών πεποιθήσεων (περιοριστικών πιστεύω) που δημιουργήθηκαν αυτόματα στην παιδική ηλικία κατά τον ''προγραμματισμό μου''. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα βέβαια, το οποίο αναλύω σε πολύ απλή γλώσσα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου της IQBLM "The Growth Mindset'' (σου προτείνω να το παρακολουθήσεις, όταν ανακοινωθεί η διεξαγωγή του).

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα ''7 βασικά λάθη'' κάνουν οι μεσήλικες :

1. Φόβος σε νέες εμπειρίες

  Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Η ιδέα ότι, ένα άτομο είναι πολύ μεγάλο για ένα νέο ξεκίνημα, όπως η αλλαγή σταδιοδρομίας, είναι μια περιοριστική πεποίθηση. Ανεξάρτητα από την ηλικία, η αποδοχή της αλλαγής και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών, είναι σημαντικές για την προσωπική μας ανάπτυξη.

  Το "ερευνητικό ταξίδι της ζωής", αν και δεν σχετίζεται με την ηλικία, είναι μια απόδειξη για τις συνεχείς ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για ανάπτυξη, σε διάφορες στιγμές. (Αναπτυξιακή νοοτροπία)

2. Παραμέληση της σωματικής δραστηριότητας

  Σε αυτή την ηλικία, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση. Η αγνόησή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας στο μέλλον. Το να κάνουμε το είδος της φυσικής άσκησης που μας αρέσει και που μας ικανοποιεί, γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας μας.

3. Σπατάλη του χρόνου, αναμασώντας το παρελθόν

  Είναι ωραίο να κοιτάς πίσω στο παρελθόν και την εκπληκτική εμπειρία που είχες. Αλλά μπορεί να σε αποσπάσει από το παρόν. Ο κόσμος εξελίσσεται συνεχώς και παρέχει μια διαρκή ευκαιρία για αλλαγές τη ζωή μας. Εξισορροπώντας τη νοσταλγία και την αποδοχή του παρόντος, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε τώρα.

4. Φόβος στην χρήση της τεχνολογίας

  Ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων. Η αντίσταση στην τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική απομόνωση. Τα κοινωνικά δίκτυα για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν για να ενώσουν τους ανθρώπους κι αποτέλεσαν επανάσταση στην επικοινωνία, στην προβολή και στην προώθηση γενικά. Η χρήση και προσαρμογή στην τεχνολογία, ακόμη και σε βασικό επίπεδο, μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να βελτιώσει την εργασία μας, να προσφέρει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και να εξοικονομήσει χρόνο αποφεύγοντας διάφορες ταλαιπωρίες κι περιττά έξοδα κ.α.

Το να μην ξέρεις δεν είναι κακό, το να μην θέλεις να μάθεις είναι κακό !

5. Αγνόηση των επαναλαμβανόμενων πόνων (σημάτων)

  Είναι πάντα σημαντικό να ακούμε τα σήματα που μας δίνει το σώμα. Όταν κάτι πάει στραβά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε έναν γιατρό, καθώς η αψήφιση κάποιου συχνού πόνου ή δυσφορίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας. Η προτεραιότητα της καλής υγείας κι ευεξίας, με άμεση ανταπόκριση στα σημάδια του σώματός μας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την επίτευξη αυτών.

6. Μη προσοχή στην ψυχική υγεία

  Η διατήρηση της ψυχικής ευεξίας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική ευεξία. Η παραβίαση πολλών σημείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Περίπου το 55% των ατόμων άνω των 20 ετών αντιμετωπίζουν κάποιο είδος προβλήματος ψυχικής υγείας.

7. Αγνόηση της δια βίου μάθησης

  Φτάνοντας την ηλικία των 50, πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις. Μπορεί να είναι αλήθεια αυτό, αλλά δεν σημαίνει πως η αναζήτηση νέων μαθησιακών εμπειριών δεν παραμένει ζωτικής σημασίας, για να διατηρήσει κάποιος το μυαλό του σε εγρήγορση. Τα βιβλία, ένα νέο χόμπι, μια νέα γλώσσα, η παρακολούθηση σεμιναρίων, συμβάλλουν σημαντικά στη προσωπική μας ανάπτυξη.


Στις γυναίκες, είναι πιο ήπιας μορφής αυτά τα ''λάθη'', λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων ζωής.

Κλείνοντας να θυμάσαι :

Ότι δεν αναπτύσσεται, μαραίνεται…..

γι' αυτό κάθε μέρα φρόντιζε, να μαθαίνεις και κάτι καινούργιο έτσι ώστε να αναπτύσσεσαι !


Με εκτίμηση

Μέντωρ Ευάγγελος Κανίνιας

Απόκτησε ΔΩΡΕΑΝ το e-book
''Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΜΕΡΙΑΣ''