Αγράμματος vs Αμόρφωτος

2024-08-31

   Οι άνθρωποι πολλές φορές τείνουμε να ταυτίζουμε την παιδεία και την μόρφωση, με την εκπαίδευση και την απόκτηση γνώσεων και πτυχίων. Η κοινωνία μας, θεωρεί αμόρφωτο έναν άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει το σχολείο, ή δεν έχει πάει πανεπιστήμιο.

   Τα διπλώματα και οι τίτλοι όμως, δεν φτιάχνουν ανθρώπινους χαρακτήρες και συμπεριφορές. Τα πτυχία είναι πολύ καλά για την προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική σταδιοδρομία, όμως δεν εξασφαλίζουν αρετές όπως η υπομονή, η καλοσύνη, η τιμιότητα, ο σεβασμός.

Η αληθινή παιδεία δεν φαίνεται από τις γνώσεις αλλά από την συμπεριφορά !*

Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της εγγονής ενός «αγράμματου παππού» και θα καταλάβετε :

***

   Ο παππούς μεγάλωσε, λένε, όλα τα αδέλφια του. Τέσσερα στον αριθμό κι ένας εκείνος, πέντε παρακαλώ. Έζησε πόλεμο, κακουχίες, πείνασε, αγάπησε, παντρεύτηκε κι έκανε τέσσερα παιδιά που είναι οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής του. Αν τον έβλεπες, ποτέ σου δε θα φανταζόσουν τι είχε περάσει. Κοτσονάτος, καμαρωτό περπάτημα, ψάθινο καπελάκι, χαμόγελο στα μάτια και πάντα με καραμέλες στην τσέπη.

   Ποτέ δεν τον άκουσα να υψώνει τον τόνο της φωνής του. Όταν τον έπνιγε το δίκιο, γούρλωνε τα μάτια για να καταλάβεις πως έχει νεύρα. Μέχρι εκεί. Ακόμη κι αν δεν είχε λόγους να ξεσπάσει, πάντα του έδινε η γυναίκα του αρκετούς. Εκείνος, όμως, βράχος ακλόνητος, ο ορισμός της ηρεμίας και της καλοσύνης. Τη δικαιολογούσε ακόμη και τις φορές που είχε ολοφάνερο άδικο. «Άστη. Έχει περάσει πολλά», έλεγε ο άνθρωπος που είχε περάσει περισσότερα.

   Μια μέρα, θέλοντας να δείξω πόσο με είχε εντυπωσιάσει γύρισα και είπα στην μητέρα μου, πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, παρόλο που είναι αμόρφωτος. Ακόμη, θυμάμαι το βλέμμα της μάνας μου. «Ο παππούς σου μπορεί να μην ξέρει πολλά γράμματα αλλά είναι ο πιο μορφωμένος άνθρωπος που ξέρω». Ήταν αυτή της η πρόταση που έσκασε σαν χαστούκι στο πρόσωπό μου και με έκανε να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ του αγράμματου και του αμόρφωτου.

***

   Βλέπετε φίλοι και φίλες, συνηθίσαμε να τα ταυτίζουμε το αγράμματος, με το αμόρφωτος. Δεν είναι έτσι όμως ! Βάλαμε σε ένα τσουβάλι όσους δεν μπόρεσαν να μάθουν γράμματα, να γίνουν πρώτοι μαθητές, να σπουδάσουν... και σε ένα άλλο, όσους φόρτωσαν τους τοίχους με πτυχία και διπλώματα. Κατηγοριοποιήσαμε τους μεν, χαμηλά στην κοινωνική μας βαθμίδα και τους δε, ψηλά. Έτσι, μάθαμε να ορίζουμε την αξία των ανθρώπων από τα χαρτιά που συνέλεξαν στη διαδρομή τους. Μα τα χαρτιά δεν κάνουν τον άνθρωπο !

   Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και πτυχία, που δεν απόκτησαν ποτέ κοινωνική παιδεία. Προσωπικά έχω συναντήσει αρκετούς «μορφωμένους» που δεν ξέρουν καν να φερθούν, να μιλήσουν αλλά κι ούτε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν ήταν στη διδακτική τους ύλη όλα αυτά. Είναι εκείνοι οι αλαζόνες, που συχνά σνομπάρουν τους «αμόρφωτους» στον περίγυρό τους, γιατί τους χαλάνε το image. 

  Η αλήθεια είναι, πως δεν τους φτάνουν ούτε στο μικρό τους δακτυλάκι, γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως καμία σχέση δεν έχει η ουσιαστική κοινωνική μόρφωση με τις γνώσεις-πληροφορίες, που έμαθαν στα θρανία. Είναι κάτι περισσότερο και μεγαλύτερο από αυτό. Είναι η διαμόρφωση της προσωπικότητας με ηθική και αξίες, που δε γράφονται σε κανένα βιβλίο του «πεπαλαιωμένου κι αποτυχημένου» συστήματος της βασικής μας σχολικής εκπαίδευσης.

   *Προσωπικά, για να διαπιστώσω αν κάποιος έχει παιδεία, παρατηρώ πως συμπεριφέρεται στους σερβιτόρους και στους ηλικιωμένους. Αυτό το τεστ δεν κάνει ποτέ λάθος ! 😉

Διδάγματα :

  • Ο αγράμματος μπορεί να δυσκολεύτηκε να μάθει γράψιμο, αλλά ποτέ δε ζήλεψε τον κόπο άλλων ανθρώπων. Ξέρει πως όλα γίνονται με μόχθο και σκληρή δουλειά.
  • Ο αγράμματος σιχαίνεται την αδικία. Προστατεύει πάντα τους πιο αδύναμους, όσους δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
  • Ο αγράμματος μπορεί να υπογράφει με σταυρό αλλά τιμάει την υπογραφή του, γιατί γνωρίζει τη σημασία της. Μπορεί να μην αρίστευσε σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά πήρε από νωρίς εφόδια που τον βοήθησαν να επιβιώσει.
  • Ο αγράμματος ξέρει να αγαπά δίχως να περιμένει ανταπόδοση. Αγαπά αληθινά κι αυτό είναι αρκετό. Βλέπει το καλό στους άλλους, ακόμη κι όταν εκείνοι δεν το βλέπουν, γιατί γνωρίζει πως οι δυσκολίες φέρνουν χαρές και οι χαρές δυσκολίες.
  • Ο αγράμματος είναι διακριτικός κι ευγενής. Δε ρωτά, δε φέρνει σε δύσκολη θέση. Ξέρει να διαβάζει τα μάτια. Από εκεί αντλεί πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να του μιλήσεις. Μοιράζει τις συμβουλές του για να βοηθήσει πραγματικά κι όχι για να κάνει τον καμπόσο. Δε σου τρίβει στην μούρη την εμπειρία του. Σε αφήνει να κάνεις τα δικά σου λάθη γνωρίζοντας πώς θα είναι πάντα εκεί.
  • Ο αγράμματος είναι άξιος. Πιάνουν τα χέρια του. Κάνει δουλειές χωρίς να βαρυγκωμά, προσφέρει έργο όπου χρειάζεται, χαμογελά δυνατά και κλαίει βουβά. Δε θέλει να γίνεται βάρος στους δικούς του αλλά βρίσκεται κοντά ακόμη κι όταν είναι μακριά.
  • Ο αγράμματος άνθρωπος μπορεί να μην έμαθε μαθηματικά αλλά είναι δίκαιος στις συναλλαγές του. Μπορεί να μην ξέρει καλούς τρόπους αλλά το σπίτι του είναι πάντα ανοιχτό. Μπορεί να μην έγινε δάσκαλος αλλά ποτέ δε σήκωσε χέρι στα παιδιά του. Μπορεί να μη γύρισε όλο τον κόσμο αλλά μάζεψε σοφία από τις πιο μικρές στιγμές της ζωής του.

Συμπέρασμα :

Τελικά κάποιος αγράμματος, μπορεί να είναι πολύ πιο μορφωμένος από πολλούς γραμματιζούμενους με πτυχία και καθόλου παιδεία, εκεί έξω !

   Για 'μένα αγράμματος είναι αυτός, που έμαθε ότι του σερβίρανε και δεν μπορεί να ξεμάθει και να ξαναμάθει ! Αυτό που σας ανέφερα τώρα, έχει μεγάλη ανάλυση και θα την βρείτε στο σεμινάριο "Growth Μindset"🎯 στην πλατφόρμα της IQBLM - SUCCESS SKILLS (υπό κατασκευή).

Όπως έχω ξαναπεί, 

την μόρφωση θα την αποκτήσεις για να λύνεις προβλήματα,

ενώ την γνώση θα την αναζητήσεις, για να επηρεάζεις τις αιτίες.


Με εκτίμηση

Μέντωρ Ευάγγελος Κανίνιας

Απόκτησε ΔΩΡΕΑΝ το e-book
''Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΜΕΡΙΑΣ''