Κινητικότητα vs Αποτελεσματικότητα

2025-01-15

  Δυστυχώς, πολλοί επιχειρηματίες-εταιρείες μπερδεύουν δυο βασικά πράγματα, τα οποία είναι εκ διαμέτρου ΑΝΤΙΘΕΤΑ. Τη Κινητικότητα, με την Αποτελεσματικότητα ! 

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, τους οδηγεί σε έναν αναχρονιστικό (80es/90es) τρόπο λειτουργίας πωλήσεων και λήψης παραγγελιών, όπου τα προβλήματα που συσσωρεύονται, κάποια στιγμή τους πνίγουν..... και τότε είναι που αρχίζει η γκρίνια κι η εσωτερική φαγωμάρα.... 

  Αυτοί που φταίνε πάντα, δεν είναι άλλοι... από τους front liners, τους ταλαίπωρους πωλητές που δεν πιέζουν, που δεν τρέχουν, που δεν πάνε και την νύχτα στον πελάτη, που δεν χτυπάνε πόρτες σαν πλασιέ απ' το πρωί ως το βράδυ, που δεν βρίσκουν νέους πελάτες, που δεν κυνηγάνε τον πελάτη για να πληρώσει, που που που.... και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλα αυτά σήμερα που ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της προσοχής, δεν δουλεύουν, δεν αποδίδουν, έχουν σχεδόν τελειώσει ! 

  Εδώ αξίζει να επισημάνουμε κάτι που οι περισσότερες εταιρείες, αγνοούν : 

  • Δουλειά του πωλητή είναι, να ολοκληρώνει πωλήσεις επί προμήθειας και τίποτε άλλο. Δηλαδή "ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ", όλα τα άλλα είναι δουλειά της εταιρείας και του Marketing ! (Ζητήστε μου να σας το αναλύσω, με μεγάλη μου χαρά)

Αν θέλεις να λέγεσαι "Επαγγελματίας Πωλητής" δεν πρέπει να ασχολείσαι ποτέ με τον βασικό μισθό, ή ακόμα καλύτερα να δουλεύεις ελεύθερα (χωρίς ωράριο υπαλλήλου) μόνο με προμήθειες και με δικιά σου ασφάλιση (μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία) γιατί έτσι δεν υπάρχει ταβάνι στις αμοιβές σου ! Όσο είσαι υπάλληλος με μισθό+ποσοστά υπάρχει όριο αμοιβών, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν πρέπει να ξεπερνάς τις αμοιβές του δ/ντή και του ιδιοκτήτη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος σου, όσο αποκτάς περισσότερη εμπειρία και λέγεται εργασιακή κι οικονομική ελευθερία. Οποιαδήποτε άλλη σχέση, σε κατατάσσει ως έναν υπάλληλο τμήματος πωλήσεων. Μην μπερδεύεις την ιδιότητα, με την ειδικότητα !

  • Οι σοβαρές εταιρείες-επιχειρηματίες, αναζητούν πάντα τέτοιους πωλητές, γιατί είναι αυτοί που ανήκουν στο 20% των πωλητών, που φέρνει το 80% των πωλήσεων σε μια εταιρεία !

Συνεχίζοντας....

Έτσι λοιπόν, όλες αυτές οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτούς τους αναχρονιστικούς (80es/90es) τρόπους λειτουργίας πωλήσεων και λήψης παραγγελιών, απορούν κι αναρωτιούνται, πώς μικρότερες και ίσως νεότερες εταιρείες, τους παίρνουν τη δουλειά...

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι λόγω Αναπτυξιακής Νοοτροπίας (Growth Mindset). Οι εταιρείες αυτές απλά δουλεύουν ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ ! Κάνοντας λιγότερα, ξοδεύοντας λιγότερα, επιτυγχάνουν καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα !

Σημ.

Μπορείς να γράψεις το σχόλιό σου και με μεγάλη μου χαρά θα σου απαντήσω !

Με εκτίμηση

Μέντωρ Ευάγγελος Κανίνιας